
SDG/IDG
Globaal aan de slag met verduurzaming
In 2015 lanceerde de Verenigde Naties de Sustainable Development Goals (SDG’s). Zeventien ambitieuze doelen voor een duurzame, eerlijke wereld. Een wereld waar ook onze kinderen en kleinkinderen volop in kunnen floreren. Denk daarbij aan een einde aan armoede, honger en discriminatie, of aandacht voor het milieu. Kijk bijvoorbeeld naar onze eigen stikstofuitdaging en de maatschappelijke onrust die daar mee gepaard gaat. Verandering naar duurzaamheid is complex en uitdagend. Hoe maken we samen het verschil in de realisatie van deze doelen?

Hiervoor zijn de zogenaamde Inner Development Goals (IDG’s) ontwikkeld; een set aan vaardigheden op het gebied van innoveren, out-of-the-box denken, impactvol samenwerken. Vaardigheden die het bereiken van de SDG’s een stap dichterbij brengen.
Dat is onze dienstverlening: het (bege)leiden van een team voor de realisatie van een of meer SDG’s, met toepassing van het IDG-raamwerk. Kortom: zorgen dat de leden van je projectteam die vaardigheden en mindset ontwikkelen om de SDG’s ook daadwerkelijk te bereiken.
Aanpak
Wat we in de basis als IDG-raamwerk gebruiken, is het Wendbaar ABC; de belofte van deze wendbare aanpak vertoont komt namelijk overeen met de beloftes vanuit het IDG-raamwerk. Aan de hand van een wendbare, multidisciplinaire benadering ontstaat er een structuur die handvatten geeft om de IDG’s op een praktische manier, integraal met de reguliere werkzaamheden te ontwikkelen.
1. Intake. We beginnen met een intake. Welke duurzame ontwikkelingsdoelen wil je voor jouw organisatie bereiken? Waarom juist die, en andere doelen niet? Welke middelen ben je bereid daarvoor in te zetten?
2. Team samenstellen. Wanneer de doelen helder zijn, dan gaan we graag met jullie aan de slag met de samenstelling van een multidisciplinair team. Het idee is dat het team autonoom, zelforganiserend (maar niet zelfsturend!) moet kunnen opereren. Je hebt dus de noodzakelijke expertises in het team nodig; de teamsamenstelling hangt daarmee af van de duurzame ontwikkelingsdoelen die je wilt bereiken.
3. Nulmeting. Voordat we met het team aan de slag gaan, kijken we eerst naar de huidige stand van zaken. We meten de status op alle 17 de SDG’s: hoe staat het nu, en hoe ver staat je organisatie af van de doelen de je wilt behalen?
4. Mijlpalen planning. Met het verantwoordelijke management en het team kijken we gezamenlijk naar de belangrijkste mijlpalen: waar wil de organisatie op welk moment staan? Management gaat over wát je wilt bereiken, het team gaat zelf over het hoe.
5. Iteratief werken. Het team bepaalt de eerste, beoogde (tussen)resultaten, en gaat vervolgens stapsgewijs aan de slag. Doelen, beoogde resultaten, onderhanden acties, alles wordt gevisualiseerd, alles is transparant. Ontwikkeling van teamleden, en wellicht ook andere collega’s, op basis van de IDG’s nemen we integraal mee in de aanpak.
We werken in korte tijdsperiodes (of “sprints”) van een paar weken. Daarna nodigen we het verantwoordelijk management en andere belanghebbenden uit om tussenresultaten te delen. Dit geeft het management meteen de mogelijkheid om bij te sturen. We voeren periodiek dezelfde meting uit als bij de nulmeting: wat is de stand van zaken nu, maken we de gewenste progressie, gaat de winst op het ene doel niet ten koste van een van de andere 16 doelen?
Resultaat
Deze wendbare aanpak, gebaseerd op het IDG raamwerk, en het continu meten en kunnen bijsturen, levert:
• Concrete, tastbare en bewijsbare SDG-doelbereiking;
• Bij doelbereiking op het ene SDG-doel: voorkomen van afbreuk op andere SDG-doelen;
• Inzicht krijgen in, en mogelijkheid tot het voorkomen van ‘greenwashing’;
• Grip voor het management, en de mogelijkheid om snel bij te kunnen sturen;
• Ontwikkeling van eigen medewerkers binnen het IDG-raamwerk, zodat intern de vaardigheden en mindset groeien om continu aan SDG-doelen te kunnen blijven werken.
Meer informatie
over onze aanpak voor SDG-gerelateerde projecten?